
Policy 20 Income Continuation Benefits 
 
20.01 Sick Leave and Sick Absences 
 
(a) Accrual. Sick leave is now built into the accrual rate for PTO.  
 
(b) Use of PTO for sick absences. PTO may be used for absences from work due to 
personal illness or injury of the employee, an illness or injury for the employee's family 
member, for medical or dental appointments for the employee that cannot be reasonably 
scheduled outside of work hours, and for an employee’s absence when they are exposed 
to a contagious disease during the contagious period.   
  
Employees using PTO for sick absences must notify their supervisors in the manner 
directed by the department, which normally includes advance notification whenever 
possible and regular status reporting on a daily basis.  Departments may by rule require 
employees to provide notice by a certain time prior to the start of their shift. 
 
Absences of three consecutive work days or longer will require a health care provider’s 
statement as to the nature of the illness or injury and its probable duration indicating the 
likely return to work date. In appropriate circumstances, medical certification may also be 
required for periods of absence of three work days or less.  The employee may also be 
asked to provide a medical evaluation of any permanent or temporary physical limitations 
of the employee resulting from an illness or injury and the probable duration of any 
temporary physical restrictions. 
 
Sick absences may generally be taken in quarter hour increments, but departments may 
adopt rules requiring longer increments, up to and including a full shift.  Sick absences 
are paid at the employee’s regular straight time rate. 
 
If an employee reports to work but then needs to go home ill, even if at supervisory 
direction, paid time (PTO or ELB depending upon qualification) must be used if available. 
 
An employee eligible for payment of workers’ compensation benefits may not also use 
PTO for the same period.  PTO for sick absences is not normally provided during a 
termination notice period unless supported by a health care provider’s certification. 
 
(c) Separation Benefit. For purposes of this provision, the term “freeze date” means 
December 31, 2013, for those employees in positions which were included in a 
recognized collective bargaining unit as of 12/31/2012, and means December 31, 2005, 
for other employees, and means the date of transfer for a current represented employee 
to a non-represented position. 
 
Employees who had an unused sick leave balance as of the employee’s freeze date, and 
who terminate their county employment for any reason other than discharge for 
misconduct, are eligible upon termination to receive a payout of 35% of the lower of: (i) 
the unused sick leave balance as of the freeze date; or (ii) the unused sick leave balance 



as of the termination date.  The payout will be calculated at the employee’s rate of pay 
as of the freeze date. 
 
For employees retiring with twenty or more years of continuous County service and who 
are immediately eligible for an annuity under the Wisconsin Retirement System, and for 
those employees who die with twenty or more years of continuous County service, the 
payout will be at 65% instead of 35%.  
 
Employees have the option to convert frozen sick leave separation benefits into post 
retirement payment of group health insurance premiums. 
 
In the event of the death of an employee, the employee’s estate will be provided a death 
benefit equivalent to the separation benefit indicated above. 
 
Frozen sick time is eligible for payout as indicated above even if the balance is part of the 
Extended Leave Bank. All remaining Extended Leave Bank hours that are not frozen sick 
time are not eligible for payout.  
 
20.02 Bereavement Leave 
 
(a) Funeral Leave. Funeral leave is now built into the accrual rate for PTO. 
 
(b)  Bereavement Leave. In the event of a death of an employee’s human loved one, 
an employee may utilize two days of PTO and then up to five days from the Extended 
Leave Bank, if available, for a total of up to seven workdays. 
 
(b) Conditions.  Bereavement leave may be used only during the period starting on 
the day of death through the seventh calendar day after the day of the funeral, memorial 
service, burial, or celebration of life. 
 
The purpose of bereavement leave is to allow an employee to attend the funeral, process 
their loss, and to attend to matters of the estate.  The County may require verification of 
the need for the leave. 
 
(d) Additional Leave.  The County recognizes that death can have a deep impact on 
an individual or family.  Additional time off (as unpaid) may therefore be granted if needed, 
subject to approval by the department head and the Director of Human Resources.  
Unpaid leave under this provision may be granted with or without the requirement that 
PTO or other paid time off be used first. 
 
20.03 Long-Term Disability 
 
Regular full-time and part-time employees who work 600 or more hours in a year 
(excluding bridgetenders and seasonal employees) are eligible for long term disability 
insurance following six months of continuous employment.  This program is designed to 



provide employees with 66-2/3% of their gross salary when disabled due to a long-term 
illness or non-worked related accident. 
 
Benefit eligibility begins after the employee has been unable to work continuously for a 
waiting period of 60 calendar days. 
 
The County pays the full premium cost for the long-term disability benefit with the waiting 
period as stated above. Employees may reduce the waiting period to 30 days by paying 
the applicable difference in premium. 
 
The long-term disability benefit is subject to the terms and conditions found in the plan 
document for the provider selected by the County.  Benefits are offset by benefits 
provided through other disability programs which may be available. 
 


